DORDT IS MOOI OUD GEWORDEN

"Dordrecht. Echt een stad zoals je je een Hollandse stad voorstelt. Prachtig gelegen tussen rivieren, polders en natuur."

Water, monumenten en voorzieningen

Dordrecht, een stad op z’n Hollands

Als je iemand die ons land niet kent een echt Hollandse stad wilt laten zien, waar begin je dan? Tuurlijk, Dordrecht. Het water dat overal terugkeert, de binnenstad vol monumenten en steegjes, straatnamen als Vismarkt, de Vleeshouwersstraat en Bagijnhof: hoe authentiek wilt u het hebben? Maar ho, verwar Dordrecht niet alleen maar met Hollands glorie van vroeger. Het is ook een stad die met z’n tijd is meegegaan, qua voorzieningenniveau voor de 120.000 inwoners. Loop even mee voor een rondje door de stad!

Onverwachte ontdekkingen

Shoppen in Dordrecht

Winkelen is leuk als u ergens de grote en bekende uithangborden tegenkomt. Maar winkelen is nóg leuker als die (inter)nationale ketens worden afgewisseld met lokale ondernemers. Winkeltjes waarvan u het bestaan niet zou vermoeden. Speciaalzaakjes met spullen die een omweg waard zijn. Of shops die precies weten wat uw smaak of maat is. Die variatie maakt Dordt zo leuk. Vooral in de entourage van de oude binnenstad.

Menukaart vol smaken

Happen en stappen in Dordrecht

Indonesisch, Grieks, Thais, Mexicaans... of gewoon poffertjes of pannenkoeken natuurlijk. Omkomen van de honger? Niet in Dordt. Met tientallen grotere en kleinere restaurants is de menukaart van de stad op z’n minst avontuurlijk te noemen. ‘s Zomers bent u als Dordtenaar weer blij met de vele terrasjes. Een cappuccino en een witte wijn, met uitzicht op het water: wat bent u als inwoner van de stad eigenlijk bevoorrecht.

Altijd sportief bezig

Sporten en recreëren in Dordrecht

Genoeg te doen in de stad. Dordt telt meer sportverenigingen dan u ooit aan sporten kunt beoefenen in uw leven. En als u eropuit wilt, begint even voorbij de stad een compleet andere wereld. Weidse polders aan de zuidkant, de rust van de Zuid-Hollandse eilanden aan de overzijde van de Dordtsche Kil, en vooral de stilte van De Biesbosch. Die veelheid en variatie aan natuur komt u niet overal tegen.

Tijd om te leren

Naar school gaan in Dordrecht

Voor wie nog schoolgaande kinderen heeft: met een inwonertal van 120.000 heeft Dordrecht een uitgebreid pakket aan basisscholen en scholen voor het voortgezet en hoger onderwijs. De stad vervult voor veel onderwijsinstellingen de rol van centrumgemeente in het Drechtstedengebied. Plezierig, want daarom hoeft zoon- of dochterlief voor een opleiding niet gauw de stad uit.

Voor jong en oud

Cultuur snuiven in Dordrecht

Cultuur? Dordrecht is er groot mee geworden. In een stad met zo’n verleden verbaast het niemand dat Dordt bijzondere musea heeft. Weleens in het Huis van Gijn gezien hoe de rijke elite vroeger woonde? De nieuwste films heeft de stad ook, in een van de zes zalen van Kinepolis. Een eigen schouwburg (een rijksmonument zelfs) is ook al zo’n luxe. En het vroegere gebouw van het gemeentelijk energiebedrijf is nu energieker dan ooit. Als culturele hotspot is het gebouw een trekpleister voor muziek- en theaterliefhebbers.